Ook na de adoptie staat Ray of Hope klaar
Nazorg
De begeleiding van Ray Of Hope stopt niet wanneer het kindje is aangekomen in België. Ons nazorgaanbod is gericht naar de adoptieouders én de geadopteerden.
1 - Algemeen
2 - Primaire nazorg
3 - Jaarlijkse nazorg
4 - Extra nazorg
4 - Nazorg voor zelfstandig adoptanten
1 - Algemeen
Er zijn wettelijke vereisten mbt huisbezoeken en nazorgverslagen bestemd voor het herkomstland. Maar daarnaast bieden we ook de mogelijkheid voor aanvullende huisbezoeken en persoonlijke contacten om adoptieouders te ondersteunen in hun nieuwe rol.
Geadopteerden kunnen bij ons terecht voor “roots” begeleiding alsook voor persoonlijke contacten om hen te ondersteunen omtrent hun adoptie.
Indien er nood is aan intensievere begeleiding, verwijzen we door naar adoptiesensitieve hulpverlening.
2 - Primaire nazorg
De nazorg begint reeds vóór het kind in het gezin wordt opgenomen. Op de verschillende voorbereidingsmomenten, maar ook tijdens het aanvaardingsgesprek en aankomstgesprek, wordt aandacht besteed aan de specifieke aspecten in zorg en opvoeding van een adoptiekind.
Het standaardpakket (BVR 6/5/2013) voor de primaire nazorg bestaat uit twee huisbezoeken binnen 15 maanden na aankomst. Naast de huisbezoeken ontvangen de gezinnen ook op vaste tijdstippen een vragenlijst. Op basis van de vragenlijst schrijven ouders een verslag over de ontwikkeling van hun kind.
Tijdens de huisbezoeken en in de vragenlijsten wordt over volgende thema’s gesproken:
gezondheid
ontwikkeling van het kind (motorisch, cognitief, emotioneel en psychologisch)
hechting van het kind
aanpassing van het kind
gevoelens/beleving van de ouders en andere familieleden
impact van de adoptie op het gezinsgebeuren
Er wordt ook stilgestaan bij de vragen, opmerkingen of bedenkingen die adoptieouders hebben.
Gezinnen kunnen steeds beroep doen op ons, of het nu gaat om een vraag over de opvoeding van hun kind 2 maanden na aankomst in het gezin, of 12 jaar na aankomst in het gezin; we proberen jullie steeds op weg te helpen.
3 - Jaarlijkse nazorg
Naast de primaire nazorg stellen alle herkomstlanden ook voorwaarden voor de jaarlijkse nazorg of “Follow up rapportage”. Ouders worden op vaste momenten door onze nazorgmedeweker uitgenodigd om een verslag te schrijven op basis van een vragenlijst.
De nazorgmedewerker neemt de jaarlijkse nazorgrapporten door. Indien er vragen rijzen zullen we steeds contact met jullie opnemen, ook als het iets moeilijker gaat willen we jullie graag contacteren en luisteren of we kunnen helpen. Vervolgens worden deze rapporten naar het herkomstland opgestuurd. Alle documenten worden eveneens bewaard in het archief bij Ray of Hope en wanneer de vereiste procedure voor nazorg is afgerond, wordt het hele dossier in kopie naar VCA te verstuurd.
Overzicht per herkomstland van de vereisten m.b.t. duurtijd van de nazorg.
De duurtijd wordt bepaald door de wetgeving van het land van herkomst.
4 - Extra nazorg
Ray of Hope biedt een extra nazorgaanbod bovenop de ‘verplichte’ nazorg aan. Ouders beslissen zelf of ze hier instappen. Het bevat onder andere een huisbezoek voor afreis. Tijdens dit huisbezoek wordt specifiek gekeken naar de komst van het kind binnen het gezin. Verder wordt er stilgestaan bij de psychologische ontwikkeling van het kind volgens leeftijd, ontwikkeling en achtergrond.
Wanneer het adoptiekind 7 en 12 jaar wordt biedt Ray Of Hope een extra huisbezoek door de teampsychologe aan. Deze huisbezoeken zijn er om gezinnen, zowel ouders als geaopteerden, te ondersteunen. Voor gezinnen of geadopteerden die hiervan geen gebruik konden maken is er ook ruimte om deze gesprekken op een ander moment te laten doorgaan.
De nazorg beperkt zich niet tot huisbezoeken en het opvolgen van rapporten. Adoptanten kunnen steeds op de dienst terecht voor vragen rond de opvoeding van hun kind. Indien er problemen of aandachtspunten zijn, bekijkt het team welke begeleiding kan geboden worden. Dit kan telefonische ondersteuning zijn, een gesprek op de dienst of een extra huisbezoek. Indien meer intensieve hulp nodig is, verwijzen we door naar externe diensten of hulpverleners. In dit geval volgen we van op afstand de situatie.
Daarnaast is er ook een gesloten facebookgroep voor alle Ray of Hope (kandidaat) adoptanten en geadopteerden. Verder organiseren we gepaste vormingen/opleidingen voor adoptieouders.
4 - Nazorg voor zelfstandig adoptanten
Sinds 1 september 2005 zijn adoptanten, die zelfstandig een adoptie realiseren, verplicht de nazorg door een erkende adoptiedienst te laten uitvoeren. VCA verdeelt deze nazorgpakketten onder de diensten. Na het afsluiten van de nazorgovereekomst met deze families zal Ray of Hope pas terug tussenkomen op het moment dat er een kindje is geplaatst in het gezin. Dan start de wettelijke verplichte nazorg.
Specifieke links
Zit je nog met vragen?
Contacteer ons en we kijken samen naar jouw specifieke vraag en situatie.